вторник, 3 май 2011 г.

Българската икономика излиза от кризата, макар това да става бавно и трудно. Икономическият ръст през тази година ще е около 2.5% и едва ли ще надхвърли 3% от БВП, а предкризисните нива на растеж ще бъдат достигнати едва през следващата година. Тогава може да се говори и за повишаване на доходите.

Още по темата

Експортът няма да стане двигател на икономиката без нови производства
29 апр 2011
Големите компании вече излизат от рецесията. Хората ще почувстват подобрението последни
25 мар 2011
Вече не само износът, а и потреблението и инвестициите започнаха да тласкат икономиката
18 фев 2011
Дефицитът по текущата сметка се е свил 12 пъти, но отново ще започне да расте
14 фев 2011

Това са част от изводите, които направи председателят на Центъра за икономическо развитие (ЦИР) Георги Прохаски на базата на анализа на данните през първото тримесечие на 2011 г. Между другото, прогнозата на ЦИР за ръста на БВП през тази година съвпада с тази на Международния валутен фонд (3%). Министерство на финансите е малко по-отпимистично и залага на съживяване с 3.6%.

Очакванията на експертите от ЦИР са всички сектори да излязат на положителна територия още през второто тримесечие на тази година и тогава икономическият растеж да се ускори.

Най-гъвкава в кризата е индустрията, като основният двигател там е износът. Прогнозата на ЦИР е промишлеността да продължава да расте през цялата година, като само за първото тримесечие добавената стойност в сектора ще отбележи повишение на годишна база с над 10%. Очакванията обаче са темпът на прираст при износа да започне да се забавя, така че ако няма достатъчно инвестиции в производство, ръстовете в индустрията също ще са по-малки.

Секторът, който усети рецесията най-леко, е финансовият (тук влизат банки, застрахователи, бизнес услуги, посредничество при недвижимите имоти и др.). Прогнозата на ЦИР е растежът му да се ускори през тази година.

Проблемни остават две по едри групи: първата е търговия, хотелиерство и транспорт, а втората -  държавно управление и публични услуги. Това са двата сектора, които са с най-голяма тежест в БВП на страната (около една трета), но отбелязват спадове в края на миналата година. Най-засегната е търговията на дребно, тъй като все още вътрешното търсене е слабо. То беше един от двигателите на икономиката преди кризата, подхранвано от преките чужди инвестиции и сравнително лесния достъп до кредит. В сравнение с 2007 г. обаче, сега потокът на чужди капитали спада в пъти, а възстановяването му едва ли ще се случи през тази година. Банките също все още кредитират твърде предпазливо, но очакванията са за леко раздвижване през тази година. Като цяло прогнозата на ЦИР е за раздвижване и на вътрешното потребление през втората половина на 2011 г.

"Фазата на растеж, в която очакваме да минат всички сектори през второто тримесечие на тази година, идва след сериозни спадове. Затова, въпреки че икономиката започва да се съживява, усещането за криза все още е толкова силно сред бизнеса и хората", обясни Прохаски. Той допълва, че нов икономически подем ще се почувства едва след като бъдат достигнати предкризисните нива на растеж. Това обаче няма да се случи през тази година.

Развитието на икономиката зависи и от поведението на държавата. От публикуваните данни за изпълнението на държавния бюджет за първото тримесечие на тази година става ясно, че консолидираният дефицит се свива в сравнение със същия период на миналата година до 742 млн. лв. или 1% от прогнозирания БВП (при 2.4% миналата година). По-доброто изпълнение обаче се дължи основно на свиване на капиталовите разходи, субсидиите и парите за заплати общо с над половин милиард лева. Само през март бюджетът е на малък излишък. Регистрира се и ръст в приходите (основно от косвени данъци), но той се дължи главно на високите цени и инфлация и в по-малка степен на нараснали доходи и потребление, които да стимулират и възстановяването на икономиката.

    Няма коментари:

    Публикуване на коментар